ETC

http://norrkoping.etc.se/kultur-noje/klubben-dar-alla-ska-kunna-vara-sig-sjalva

klubbkahlo3ny

Klubben där alla ska kunna vara sig själva

De fick nog av attityden på vanliga klubbar. Nu skapar medlemmarna i Klubb Kahlo egna klubbar, fria från sexism, rasism, och homo- och transfobi.

 

– På vanliga klubbar måste en vara och se ut på ett visst sätt. Det tar bort så mycket av kul, säger Eva Cederwall, en av medlemmarna i Klubb Kahlo.

Malin Zingmark fyller i:

– Vi tycker att det behöver skapas trygga rum. Att människor som inte står högst upp i hierarkin ska kunna samlas, mötas och utvecklas tillsammans, säger hon.

Folk kan vara sig själva

Cerefie Byrge beskriver deras klubbar som vanliga klubbar, med den viktiga skillnaden att folk kan vara sig själva fullt ut. Alla får komma och alla är välkomna – så länge de är med på vad som gäller i rummet. Hittills har det fungerat.

– När vi säger att det här är ett tryggt ställe blir det en annan jargong automatiskt. Folk som kommer är peppade och taggade och tycker att det här ska bli kul, säger Cerefie Byrge.

Förhoppningsvis kan klubbarna även bli en plats där människor som vill bryta ett beteende eller negativ attityd får chansen att göra det – just för att inget annat tillåts.

Stockholm och Norrköping

Nu finns Klubb Kahlo både i Stockholm och Norrköping, med ett tiotal personer engagerade på respektive ort. Klubbarna de arrangerar gästas av dj:s, olika konstnärer och artister och lokalen pyntas för att passa eventet och skapa en bra stämning. Men formen är inte fast.

– På den senaste klubben testade vi att ta in en artist som framförde lugn musik på gitarr och sjöng. Vi ville prova om det funkade i klubbmiljö och det tycker vi att det gjorde, säger Cerefie Byrge.

Ta in nya akter

Klubb Kahlo jobbar även för att ta in akter som utförs av människor som inte redan befinner sig i nöjesbranschen. Det kan vara någon som läser upp en text eller visar sin konst.

– Nöjessvängen är så homogen. Vi vill visa att det inte bara är vita män som finns där, bryta upp och ge andra grupper utrymme, säger Cerefie Byrge.

– Vem som helst som vill uttrycka något kan göra det, säger Eva Cerderwall.

Nu på lördag eftermiddag arrangerar Klubb Kahlo kafé och loppis på Dynamo i kulturkvarteret Hallarna, för att bidra till Musikhjälpen. Årets Musikhjälpen startade i måndags och pågår till och med söndag och sänds direkt dygnet runt i P3 och i SVT/SVT Play. Målet är att tillsammans med Radiohjälpen uppmärksamma och på olika vis samla in pengar till en humanitär katastrof. I år är temat ”Barn i krig har rätt att gå i skola”.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s