VERKLIGHETEN SÄRSKÅDAR MASKULINITETENS NORMER

http://norrkoping.etc.se/kultur-noje/verkligheten-sarskadar-maskulinitetens-normer

marialundby.test1_

Klubb Kahlo och musikföreningen Ingenmansland bjuder in till vernissage på Crescendo. Det som kommer att visas upp är icke-mäns konstnärliga tolkningar av verkligheten.

Idén är enkel och tydlig. Mannen och maskulinitet har varit norm genom historien och format hela vårt samhälle. Nu vill initiativtagarna till Verkligheten bryta normen och visa upp icke-manliga konstnärers verklighet, eller tolkning av den. Detta genom vernissage på Crescendo i morgon lördag.

– Vi vill skapa en plattform och ett utrymme för dem som det inte är självklart att det finns för. Därför bjuder vi in folk som gör mycket bra konst, men som kanske inte ställer ut eller syns så mycket, berättar Sofie Larsson från Klubb Kahlo.

Ett 30-tal konstnärer har nappat på idén och variationen på konstformerna är stor.

–Det kommer att bli tavlor, tuschteckningar, någon seriestripp och videoverk. Förhoppningsvis kommer vi även att spela musik producerad av musikföreningen Ingenmansland som är med och arrangerar dagen, säger Sofie Larsson.

Stort kulturkapital

Majoriteten av konstnärerna kommer från Norrköping vilket är extra roligt tycker Sofie Larsson.

– Det är jättekul att kunna påvisa hur stort kapital den här stan har, säger hon.

Förhoppningen är att eventet ska kunna upprepas, men i olika former. Att det ska bli ett koncept som föreningarna kan bygga vidare på.

– Jag ser fram emot att få se helheten. Jag tror att det kommer att bli många överraskningar. Och så är jag pepp på att se all talang och all power som finns därute, säger Sofie Larsson.

Konstnärerna som ställer ut ges möjlighet att finnas på plats under dagen och även att sälja sina verk. Det kommer också att finnas fika för den som vill stanna en längre stund. Maria Lundby, som till vardags arbetar som bildlärare i Norrköping, är en av utställarna.

– Jag tycker att det är spännande att arrangörerna har en politisk utgångspunkt. Det var det jag nappade på. Sedan ska det bli intressant att se vad är för frågor som lyfts, säger hon.

Konst kritiserar lärarlönelyftet

Själv kommer Maria Lundby att ställa ut en tecknad serie på temat lärarlönelyftet. Hon skickade den som julkort till olika myndigheter, för att belysa de problem som lärarlönelyftet medfört i och med att löneökningen endast kommit en tredjedel av lärarna till del. Dit hör till exempel en segregering av lärarkåren, mellan de som fått och de som inte fått del av lönelyftet.

– Tillsammans med julkorten skickade jag med en fråga till ansvariga chefer på de olika myndigheterna om hur de tänkte att detta initiativ skulle komma elever och lärare till godo och utveckla skolan. Hittills har jag fått tre svar, och dom kommer jag att ta med och sätta upp tillsammans med bilderna på vernissagen, berättar Maria Lundby.